Це одна з найбільш небезпечних хвороб свиней, оскільки характеризується високою смертністю, значними економічними збитками, запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств, витратами на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організацією профілактичних та ліквідаційних заходів в разі загрози чи виникнення хвороби та торговельними обмеженнями, що запроваджуються для блокування її розповсюдження. Спалахи хвороби уже зафіксовано в Сторожинецькому районі.

   Тож у зв'язку із загостренням епізоотичної ситуації в Україні, кожен пересічний громадянин повинен знати про африканську чуму свиней (АЧС) та її вплив на людину і тварин. Зокрема, що хвороба не становить небезпеки для людини, проте вона опосередковано (забруднившись матеріалом від хворої, загиблої чи забитої свині) може перенести заразу на іншу територію, де є сприйнятливі тварини. Збудник хвороби тривалий час зберігає життєздатність поза організмом (наприклад, в копченій шинці – до 5 місяців).

    Основні ознаки хвороби – лихоманка, синюшністю (ціаноз) шкіри та обширні крововиливи (геморагії) у внутрішніх органах. Хворі свині виділяють  вірус АЧС  з сечею, фекаліями, виділеннями з носа, очей. Загибель тварин при зараженні чумою досягає 100 %.

   Африканська чума свиней має кілька форм:

- гостра (симптоми хвороби розвиваються дуже швидко);

- висококонтагіозна (надзвичайно заразна);

- інфекційна (може передаватись від однієї сприйнятливої тварини до іншої);

- вірусна (на збудник не діють антибіотики, тому хвороба не піддається лікуванню);

- хвороблива (тварина виглядає підозріло, не так як завжди);

   Засобів імунопрофілактики та лікування хвороби не існує. Тому власники тварин повинні стежити за станом їхнього здоров’я та вчасно виявляти підозрілі симптоми, щоб не понести згодом великі витрати. Адже вірус стійкий до широкого діапазону температур і рН середовища. У трупах свиней він зберігається до десяти тижнів, у м'ясі від хворих тварин - до 155 днів, у гною - до 3 місяців.